Creativiteit

Zes Redenen Waarom Je Niet Creatief Bent

Ik sprak laatst een vriend die ik al een tijd niet had gezien, en vertelde hem wat ik allemaal zoal aan het doen was. Toen ik vertelde dat ik een blog over creatief denken aan het schrijven was werd hij enorm geïnteresseerd en biechtte op dat hij “niet de meest creatieve persoon is. Gewoon geen talent.” Dit onderbrak mijn verhaal, totdat ik me realiseerde dat ik het gesprek was begonnen zonder te vertellen wat creativiteit eigenlijk inhoud. Hij ging er van uit dat creativiteit iets is waar je mee geboren wordt – Je hebt het of niet.

Dat is absoluut niet waar. Hier zijn zes redenen waarom je waarschijnlijk niet zo creatief bent:

  1. Je bent gestopt met vragen stellen. Vragen zijn één van mijn favoriete manieren van creatief denken, zoals je waarschijnlijk wel weet wanneer je deel hebt genomen aan één van mijn creatieve cursussen. Alleen nieuwsgierige mensen stellen vragen, dus wordt wat nieuwsgieriger over de wereld om je heen.
  2. Je bent bedachtzaam over creativiteit en de verhalen die mensen er over vertellen. Het is niet moeilijk om cynisch te zijn wanneer mensen het hebben over buiten de hokjes denken of je gedachten de vrije loop laten. Creatief denken heeft een slechte naam doordat creatieve denkers weinig anders doen dan geweldige maar nutteloze ideeën bedenken. Wanneer je de waarde van iets niet in ziet dan zal je ook geen moeite doen om er goed in te zijn.
  3. Je hebt jezelf nooit als een creatief iemand gezien of mensen hebben je verteld dat je niet zo creatief bent. Dit komt gewoonlijk doordat je denkt dat creativiteit een talent is in plaats van iets wat je kan ontwikkelen.
  4. Je begrijpt niet wat creatief denken eigenlijk is. Wanneer je ontdekt dat het allemaal gaat om het leggen van nieuwe verbanden realiseer je je ineens dat je dat elke dag al doet en je jezelf daarom met recht een creatief denker mag noemen.
  5. Je ziet het niet als iets waar je van kan genieten. Vaak wordt creatief denken op school op tijdens een training op een hele saaie en inefficiënte manier geleerd, met alleen maar generieke voorbeelden over de voordelen van creatief denken.
  6. Je werd als kind of jonge volwassenen nooit aangemoedigd tot creativiteit. Zoals eerder al genoemd wordt creatief denken als iets “mafs” gezien. Dit beeld zorgt er voor dat ouders en leraren dat wat zij zien als “dromerigheid” of “afwezigheid” willen voorkomen in hun kinderen.

Herken je jezelf in één van het bovenstaande, maak je dan geen zorgen. Er is een reden waarom je dit artikel leest (hopelijk niet uit nutteloze nieuwsgierigheid) en dat betekend dat er motivatie is. Creativiteit moet je zien als een spier welke je kan trainen en ontwikkelen.