Creativiteit

Is creatief schrijven iets wat we kunnen leren en ontwikkelen?

Of zitten we vast aan een bepaalde hoeveelheid creatief schrijftalent waarmee we geboren zijn?
Waarom vinden sommige mensen het makkelijk om bladzij na bladzij prachtig vloeiende creatieve verhalen te schrijven?

Terwijl anderen gefrustreerd voor zich uit staren omdat ze nooit zulke creatieve hoogtepunten en productiviteit zullen bereiken?
Velen van ons, zelfs zij die over die creatieve blokkade heen komen betreffende hoeveel we schrijven, voelen zich constant teleurgesteld over de kwaliteit van wat we schrijven.
We hebben het gevoel dat we voor altijd aan deze gemiddelde-iedereen-kan-dit-wel-geschreven-hebben standaard vast zitten.

Maar we verlangen echt naar dat onbereikbare niveau.
We zijn wanhopig op zoek naar die creatieve schrijf doorbraak – dat gedicht, dat verhaal, die ene zin – die iedereen van zijn stoel af blaast waardoor we ons een creatieve kracht om rekening mee te houden voelen.
Dus, hoe bereiken we dat? Hoe verkrijgen we deze creatieve openbaring?
We kunnen het niet tevoorschijn toveren. Maar er is genoeg wat we wel kunnen doen om het makkelijker te maken onze creatieve talenten te ontwikkelen naar nieuwe niveaus.

Hier zijn twee simpele manieren:

1. Werk aan jouw vertrouwen in je creatieve schrijf talent.
Wanneer je diep van binnen niet gelooft in je eigen creatieve schrijftalent dan zal je simpelweg nooit het geweldige creatieve schrijfniveau wat je in je hebt bereiken.
Zorg dat je gaat geloven in je eigen creativiteit.
Vraag eens aan jezelf: Hoe creatief geloof ik zelf dat ik ben?
Als het antwoord minder is dan – “er zijn geen grenzen aan mijn creativiteit, ik ben zo creatief als ik wil zijn!” – dan wordt het eens tijd om te kijken naar manieren om je zelfvertrouwen te vergroten.
Start eens door een lijst te maken van dingen waarvan jij denkt dat iemand met veel zelfvertrouwen over zichzelf denkt. Het zijn dezelfde dingen die jij moet denken om creatiever te worden.
Lees ze hardop voor aan jezelf, zorg dat je er zelf in gelooft.

2. Verzamel bewijs van jouw creativiteit.
De tweede simpele manier om jouw creativiteit te doen opbloeien is door bewijs te verzamelen van hoe creatief je eigenlijk bent.
Verzamel alle creatieve verhalen die je in het verleden hebt gemaakt. Alles: brieven, notities, dagboeken en natuurlijk ook dat wat jij ziet als echt creatieve verhalen. Er is waarschijnlijk meer dan je dacht.
Een andere simpele oefening is een aantal willekeurige objecten uit je omgeving te pakken. Misschien een pen, een boek of een kussen.
Kies nu een emotie. Zoals verdrietig, opgewonden, gelukkig, gefrustreerd of welke andere emotie dan ook.

Beeld je nu in dat je iemand bent waarbij dit object die emotie erg sterk oproept. Schrijf een paar zinnen over waarom dit zo is, de geschiedenis er achter.
Nu heb je nog meer bewijs van jouw creatieve schrijf talent. Uit slechts één object en een emotie wist u een verhaal te schrijven, de geschiedenis van een personage.
Onze creatieve schrijf talent is iets wat we allemaal kunnen ontwikkelen.
Start vandaag nog met het oefenen van jezelf door middel van deze twee simpele technieken.