Creativiteit

Hololens developer aan het woord

Augmented Reality, Virtual Reality, Mixed Reality of toch weer Extended Reality, de termen vliegen om je oren. Er komen steeds meer high tech brillen op markt die allemaal weer iets anders doen. Neem bijvoorbeeld de Microsoft Hololens, een headset die een digitale wereld over de omgeving projecteert. Om meer te weten te komen over deze technologie, de mogelijkheden en vooral ook het nut van deze “wearables” spraken we met een Hololens developer die niet alleen werkt met deze apparatuur, maar er ook toepassingen voor bedenkt en uitvoert!

Wat is een Hololens?

De Microsoft Hololens is een draagbare computer die werkt op basis van het Windows besturingssysteem. Alle hardware is reeds ingebouwd zodat er geen kabels of computers nodig zijn om ermee te werken. Deze opvallende bril heeft een soort doorzichtig vizier, geplaatst onder een hoek waardoor het mogelijk is 3D beelden in de ruimte te plaatsen. Deze objecten worden als het ware verankerd aan de omgeving, ze zweven dus niet zomaar rond. Er is een geavanceerde 3D scanner ingebouwd die realtime een omgeving kan waarnemen. Wanneer je door een gebouw loopt worden alle afzonderlijke ruimtes in kaart gebracht en onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld een virtueel museum maken met 3D objecten die er in werkelijkheid niet staan.

Is de Microsoft Hololens VR, AR, MR of iets anders?

“De definities van VR, AR en MR lopen soms door elkaar heen”, aldus de Hololens developer. “Virtual Reality sluit je af van de werkelijkheid om je heen, Augmented Reality en Mixed Reality voegen juist iets toe aan de omgeving. Onder AR verstaan we vaak eenvoudige toepassingen zoals een beeld-in-beeld. Dit wordt vaak gebruikt voor smart glasses in de logistieke sector. De Hololens kan objecten echt in de ruimte plaatsen zoals je van een hologram zou verwachten. Dit noemen we vaak Mixed Reality.” Dus net als de headsets die bedrijven als Samsung, HP en Acer voor Windows maken? “Nee, Microsoft gebruikt deze term ook voor VR brillen met ingebouwde trackers voor ruimtelijke positiebepaling, dat is wel verwarrend. Dit is ook leuke technologie, maar bij de Hololens kun je werkelijkheid en de virtuele wereld echt samenbrengen. En dat biedt enorm veel mogelijkheden!”

Wat doet een Hololens developer?

“Je kunt al enkele jaren een Microsoft Hololens kopen, maar verwacht niet dat je veel hoge kwaliteit apps kunt downloaden. Het is vooral een product voor een Hololens developer die nieuwe toepassingen ontwikkelt voor specifieke projecten. Je kunt online een Hololens bestellen, maar dan kun je in principe nog niet zoveel. De meeste applicaties worden op maat gemaakt op basis van de vraag vanuit de opdrachtgever. Denk aan een architect die een virtuele ruimte wil inrichten, of een aannemer die de stakeholders een visualisatie van een project wil laten zien. Een Hololens developer maakt dan precies wat de opdrachtgever wil bereiken. Dat maakt het voor mij ook zo interessant, voor iedere uitdaging mag ik weer een unieke oplossing bedenken.”

Leer meer over AR en MR met een Hololens workshop

Ook de Hololens developer die we spraken kon met alleen woorden niet uitleggen wat de potentie van Augmented Reality en Mixed Reality is. Pas toen we de headset zelf droegen werd het duidelijk. “Zien is geloven, daarom geef ik regelmatig workshops aan ondernemers, werknemers, onderwijzers en professionals uit diverse sectoren. Het is erg lastig om je voor te stellen wat mogelijk is met Mixed Reality. Die eerste keer dat je met uitgestrekte hand een object manipuleert dat niet echt bestaat besef je wat er mogelijk is.” Dus het is meer dan een kaartje van de supermarkt scannen om een poppetje te zien dansen? “Haha, hoewel dat een leuke introductie is naar “toegevoegde realiteit” is dat slechts het topje van de ijsberg.” De Hololens is een volwaardige Windows computer op je hoofd met diepteberekening, handsfree bediening, spraakherkenning en 3D weergave. Je kunt die kaartjes vergelijken met een zwart-wit film, de Microsoft Hololens is dan meer IMAX.”

Een Microsoft Hololens kopen; wel of niet doen?

“Eerlijk gezegd zou ik als consument of als bedrijf niet snel een Microsoft Hololens kopen. Je kunt online een Hololens bestellen, maar het is echt nog een product dat alleen voor specifieke toepassingen interessant is. Je hebt eigenlijk altijd een Hololens developer nodig om ermee aan de slag te gaan, en er komen steeds nieuwe producten op de markt. Je kunt vandaag een Microsoft Hololens kopen, en dan kun je binnenkort weer de nieuwe Hololens bestellen. De concurrentie zit ook niet stil, bedrijven als Magic Leap zijn nu ook aan de slag met gelijksoortige technologie, en Apple broedt ook plannetjes uit voor AR en MR draagbare apparaten. Dus ik zou zeggen; nee, nog even geen Hololens bestellen maar wel zeker een Hololens workshop organiseren of een project visualiseren voor een unieke presentatie.” En dan kunnen we zeker bij jou terecht om die applicatie te maken? “Jazeker, ik ga iedere uitdaging aan, er is nog ontzettend veel moois te maken met deze technologie, kom maar op met die ideeën!”